top of page

Barnsexhandel

1993 var jag en av två tjänstlediga poliser som medverkade till att en 66-årig svensk man greps i Thailand för sexhandel med barn. Mannen flydde till hemlandet, men fälldes för brottet några år senare efter rättegång i Sverige. Detta fall anses vara det första i världen där en pedofil lagfördes i hemlandet för sexuella övergrepp mot barn i ett annat land.

The Commercial Sexual Exploitation of Children

2011 ECPAT Averige och Jure Förlag.
Författare Helena Kalrlén, Foto: Monica Dahlström-Lannes

 

En global sexhandel pågår just nu där barns kroppar säljs som vilken annan vara som helst. Miljontals barn är offer runt om i hela världen. Efterfrågan på sex med barns kroppar är motorn till denna globala handel, en industri som är oerhört cynisk och lukrativ. Profitörerna har många ansikten och kommersen sker både i stor och liten skala, det kan vara alltifrån morfar som säljer sitt barnbarn i pokerspel till den grovt organiserade brottsligheten som tjänar miljardbelopp på offren. I Sverige upplevs frågan ofta som ?ett problem någon annanstans? det vill säga i fattiga länder, eller som ett problem som inte berör oss. Situationen är dock precis tvärtom, problemet berör Sverige i högsta grad då många offer men framför allt förövare finns i Sverige. Ett stort antal svenskar köper, exploaterar och konsumerar barnpornografi på Internet där våldtäkter på små barn exponeras för upprepat tittande. Många svenskar åker utomlands och exploaterar barn för sexuella ändamål, vilket rättfärdigas med rasistiska argument. Det är svenska sexköpare som gör att trasiga flickor från bland annat Östeuropa fraktas till Sverige i människohandel. Svenska skattade pengar göder därmed direkt de organiserade grupperna och brottsligheten som delvis står bakom handeln. Svenska barn faller också offer för handeln, och många utländska minderåriga befinner sig i Sverige som offer i sexhandeln.

 

Även om mycket kunskap saknas finns tillräckligt för att kunna förändra verkligheten för de miljontals barn som idag lever i denna nutida form av slaveri, och för att kunna skydda framtida generationers barn från att falla offer. Rigorösa juridiska ramverk finns på plats.

Kjell Bergqvist Ambassadör ECPAT

Lydia Cacho

Jason Timbuktu

2010 - present

2010 - present

EPCAT – När ingen ser 

bottom of page